Tid och rum.

När jag växte upp i slutet på -60 talet så fanns det i alla byar en som hade hand om byns telefonväxel. Den öppnade kl.7:00 på morgonen och stängde kl. 9:00 på kvällen. Skulle man ha nåt viktigt sagt därefter fick man ta apostlahästarna, cykeln eller bilen för att åka till vederbörande som samtalet gällde. Fast man åkte inte i onödan.

Likadant var det när man skulle handla. På somrarna om man var sugen på glass så fick man ta cykeln och trampa de 10 kilometrarna till affärn. Det var ingen som skjutsade en. För det var slöseri med bensin. Fast det var ju kul att cykla så det gjorde ju inget. Sen var vägen dit och hem väldigt mycke backar som den värsta berg och dalbanan så man kände sig som "kom och skriv mig det på näsan-Hedvig" när man susade utför "grönalundsbacken".

På vintrarna när vi ungar skulle åka skidor eller kälke, fick vi trampa upp våra backar själva och sen knata upp, åka ner, knata upp, åka ner, osv, osv, osv.

Första gången jag var på bio var jag 9 år gammal. Jag såg Djungelboken. Som jag hade lyssnat på på band, och som spelades så ofta, att det till slut gick av. Eländes elände. Men - i alla fall, det var så häftigt att se filmen, för nu fick jag ju en förklaring till alla de där ljuden på bandet. Bandet som var som en film, fast utan bilder. Dom fick man själv fantisera ihop.

Jag växte upp i ett hem utan videoapparat. Vi hade en kamera dock.  Jag hade inte ens en Barbie. Jag fick en Cindy till sluuuuuuuuut, men det var ju egentligen inte samma sak. Och för 15 år sedan fanns det inte så många mobiler heller. Alla hade inte datorer.
  Nu finns det snart intelligenta kylskåp som talar om när mjölken är slut?!?!? Va fanen, är det så jävla jobbigt att öppna kylen och se efter själv??? Man kan beställa matkassar hem till dörren för att man är så stressad. Reklamen för alla dessa antistressmagemedelochyoghurtar drar in miljarder säkert. Man ska vara så jävla käck och alert och hinna göra det och det. Vara si och så. Beställ bredband från oss så får kommer du att ha laddat ner och bla bla bla innan du ens har hunnit tänka färdigt. Om grannen köpt en ny bil, ja då måste vi ju också göra det. Ha ett kök som kostar som ett hus. Fastän du aldrig kanske lagar särskilt mycke mat. För det har du inte tid till. Osv osv osv.
   Den som har mest saker när han/hon dör vinner inte. Däremot har man förlorat en massa värdefull tid. Att inte ta sig tid till att bara vara. För oavsett hur mycket vi speedar på som stressade ekorrar i ett hjul som går runt fortare än ett plan som flyger snabbare än ljudet, så är tiden vad den alltid har varit. Och kommer alltid att vara.

Är bara frågan om vad Vi Väljer att göra med den.

Har du nu kommit så här långt i mitt inlägg så läs Benkes Krönika på DN som är länkad här nedan,



http://www.pastan.nu/bloggen/inlagg/benkes-kronika-det-ar-ditt-liv-som-rinner-ivag-polarn.2997



Ha en Underbart Fantastiskt Härlig Dag!

~ L

Inte bara Dr. Glas.

Jag har haft turen att ärva en samling svenska klassiker utgivna av Svalan. En av dessa klassiker inrymmer en gedigen samling av Hjalmar Söderbergs "Historietter" och Noveller (står så i innehållsförteckningen), om Gertrud, Martin Beck (ej att förväxlas med kommissarie Beck), Verser och Varia. Det sistnämna står för Herr Söderbergs debattinlägg och rescentioner i olika sammanhang. Dock inte en rad om den där Dr. Glas.

Han kan faktiskt vara riktigt rolig den där Hjalmar, inte bara ond bråd död som i Dr. Glaas. Han har ett vackert bildspråk och en väldigt underfundig humor - som det där om helvetet vore skapat av nordbor, eller den om Kyrkoherdens kor. Sålunda,  skulle du snubbla över ett exemplar av H.S Svalans Svenska Klassiker så ta då och köp eller låna den. (Inte sno). För han är faktiskt en av våra bästa författare någonsin.
    Det enda jag inte gillar är att han som rescensent av andras böcker kan vara både trångsynt och något omständlig tråkig. Men strunt i det.


~ L


I dessa förkylningens tider.


           Föreställningen om helvetet som ett mycket varmt ställe röjer tydligen sitt ursprung från den heta zonen.  
      Hade nordbor uppfunnit det, skulle det tvärtom vara ett otäckt draghål, en härd för influensa och kronisk snuva.



                                                             Citat skriftat av Herr Hjalmar Söderberg.



Att bli jordad.

Igår var jag tvungen att släpa mig till affär´n och handla lite förnödenheter och pluggade in mobilen på P1 och hamnade mitt i ett program som hette;


Pilgrimsresan - den inre vandringen.


 
Det var mänskor som reflekterade över hur just de upplever en pilgrimsresa - oavsett religion. En av dessa, var en kvinna som berättade, att när hon var ute och gick så tänkte hon att hon "bad med fötterna". Med varje steg ber hon en bön och känner hon en djupare kontakt med Moder Jord.


~ L

En liten lite annorlunda diet.

Hittade detta gamla mail när jag rensade min inkorg, och nu efter alla komma-i-bikinin-dieter och hösten närmar sig och man måste lägga på sig lite hull för att inte frysa kan dessa argument vara till nytta ;


Kom ihåg: "stressed" är "desserts" skrivet baklänges.  På engelska är stress alltså motsatsen till dessert, söta efterrätter.


KALORIREGLER

a ) Om du äter något och ingen ser det,
innehåller det inga kalorier.

b ) Om du dricker en lågkaloridryck och äter
en chokladkaka, kommer kalorierna i chokladen att kvittas mot  lättdrycken.

c ) Om du äter tillsammans med andra, räknas
bara de kalorier som du får i  dig utöver vad de andra får i sig.

d ) Mat som intas av medicinska skäl (T.ex
toddy, varm choklad, glögg, rödvin, konjak, öl), räknas ALDRIG.

e ) Ju mer du göder dem som finns omkring dig
till vardags, desto smalare verkar du själv.

f ) Mat (t.ex popcorn, chips, jordnötter, läsk
och smågodis) som intas som en del av underhållningen i att se på film,
video eller lyssna på musik, innehåller inga kalorier eftersom den inte
intas som mat eller föda, utan  som en del av underhållningen.

g ) Kakbitar och småkakor innehåller inget
fett ifall de bryts sönder och äts upp bit för bit, eftersom fettet förångas
när kakan bryts sönder.

h ) Mat med samma färg har samma
kaloriinnehåll (t.ex. tomater och jordgubbssylt, blomkål och vit choklad).

i ) Mat som är frusen innehåller inte
kalorier, eftersom kalorier är en värmeenhet.

j ) Allt som slickas från knivar, slickepottar
eller skedar medan du lagar mat, innehåller inte kalorier eftersom det är
ett led i matlagningsprocessen.

Lycka till!

~ L

_________________________________________________


Tristess.

Att vara hemma och hosta och hosta och hosta och hosta tills du tror att innanmätet ska komma upp är inte den roligaste tillvaro en människa kan ha - och eftersom man ska göra så lite knop som möjligt vid sådana tillfällen, så får man göra saker som inte går så många knop i timmen. Som Melodikrysset.

Min kära väninna Jane har förbarmat sig över mig och ska komma med Bisolvon och hon ville att jag skulle lyssna på Melodikrysset så hon kunde fråga mig om hjälp om det behövdes.

Och för första gången i historien så har jag faktiskt löst Melodikrysset alldeles på egen hand, rakt av,  så jag ska nu se om min djärva gärning står min lycka bi och har skickat in lösningen och får spänt vänta om jag har lika mycket tur som Jane - som faktiskt vann en sån där fin liten klocka med Herr Eldebrings nuna på urtavlan. 

Bara en sån sak.

~ L 

Det var en gång två Ugglor, fast på riktigt.

Absolut dagsens sanning 1:

http://www.aftonbladet.se/resa/article7831416.ab

Absolut dagsens sanning 2:

http://www.aftonbladet.se/resa/article7838617.ab


~ L


Wiki Spejsig Info.

Jaha nu har den där lilla jäntsnyntan flyttat in på Wikipedia också.



http://en.wikipedia.org/wiki/Polly_Tones


Stolt faster? Jomenvisst!!

~ L


Höstdagjämning och Fullmåne.

En del av mina blomster i min trädgård kämpar fortfarande på, men stillheten börjar göra sig påmind. Att naturen gör sig beredd att gå i vila. För att hämta kraft till nästa års livliga grönska. Och att vi kan göra detsamma. Hämta kraft från naturen. Alla sprakande vackra färger.  Så att vi orkar med den tid som kommer med mörkare kvällar och morgnar.          Tänd massor med levande ljus. 

Fann denna vackra bön på Malin Berghagens blogg:

 
♥   Kära Moder Jord,
         Vi ber dig allra ödmjukast, med kärlek och fullständig tillit
att ge oss kraft och vägledning.
Hjälp oss att kanalisera energi ur ditt inre,
för att fullständigt hela dig, till både kropp och själ.
Tack för att vi människor får leva hos dig och ta del av ditt överflöd.
Tack för din mångfald och din skönhet.
Tack för alla mirakel som sker på jorden varje dag.
Vi sveper in oss i det skyddande ljuset, sanningens och kärlekens vita Ljus.
Moder Jord, vi kallar på din kraft!♥

♥Mycke kärlek ♥

~ L


Brygd för onda halsar.

Skala och skiva upp ca 2 cm färsk Ingefära.
Lägg i en kastrull och häll på ca 1 L vatten.
Låt koka upp och häll upp i en termos och låt dra en halvtimme.
Ta en rejäl matsked med honung i ett stort glas och häll på dekokten.

Drick och njut.

~ L

En annan form av rivjärn.

Ja så var det dags igen då, för förkylning. Rejält jävla halsont. Känns faktiskt lite bättre när jag får säga jävla. Har knappt sovit inatt då jag vaknade varannan timme och inte kunde andas nästan pga väldigt täta luftrör. På det så har man fått hosta som man kanske skulle önska sin värsta fiende. Blir till att vara hemma i morrn då man inte har nån röst. Och idag tyckte jag inte om ösregnet. Så jävla ruggvädrigt har jag inte tyckt att det varit på länge.


Det enda glädjeämnet idag var att jag hittade en hundring simmandes i en pöl ute på gatan. Och att man har badkar så man kan få jaga blöthurven på flykt.

~ L

Demokratiskt otänkande.

Jaha, så var det måndag igen då. Och eftersom jag gjorde min medborgeliga plikt och röstade så kan jag gnälla och skälla hur mycket jag vill.

Utan att nån kommer och hämtar mig mitt i natten och ingen vet vart jag har tagit vägen.
Eller att jag blir inlåst nånstans utan förklaring. I flera år. Utan rättegång.
Osv.

Men vi i det här landet som ska kallas trygga Sverige är så jävla bortskämda. Vi vet inte hur det är att leva där varje dag är en kamp. Vi är inte i krig. Vi är inte ockuperade. Vi är inte svältdrabbade eller måste fly pga inbördeskrig. Vi har inte massa översvämningar eller jordbävningar som gör att vi måste lämna våra hem. Våra barn behöver inte jobba i fabriker och sitta inlåsta 7 dagar i veckan bara för att folk i rika länder ska få köpa billiga t-shirts eller leksaker. Vi behöver inte jobba på plantager där det besprutas med gift på allt och vi får en massa sjukdomar och dör unga. Ingen spränger våra skolor bara för att flickor går där. Vi får se vilken skit på teve som helst. Ingen censurerar dina åsikter om dom är kritik mot  styret.

Så skit då att inte fatta att det är ett privilegium att vi kan rösta och att många bäckar små kan bli till en stor och mäktig flod. Eller gjort avkall på empatiskt samhälle bara för att få några ynka hundralappar extra i plånboken per år. 


Det är som den där gamla reklamen med killen som går på bolaget och köper sprit för flera hundra. Sen går han och ska köpa en flytväst för att han ska ut och åka båt,  men ber nästan försäljaren dra åt fanders och skiter i att köpa en flytväst för att killen tycker den är för dyr. Fast den kostade mindre än spriten han köpt. Och reklamen slutar med en siffra om hur många som dör på sjön varje år där sprit varit involverad och man inte haft flytväst på sig. Så sammanfattar jag valet. Resten får ni räkna ut själv. Nu ska jag gå och äta en chokladpralin. 

Because I am worth it!

~  L

Lillie´s Filmjölkslimpa.

Sätt ugnen på 200 grader. Smöra och ströa en avlång kakform med linfrökross.

3 dl Siktat Dinkelmjöl.
2 dl Rågmjöl.
1 dl Linfrökross.
1 tsk Bikarbonat.
1 1/2 dl Russin.
1 dl Brödsirap.
3 dl Filmjölk.

Grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter.

Bred ett rejält lager smör på varje skiva och servera med kylskåpskall mjölk.

Å njut!

~L

En röst för medmänsklighet.

http://www.youtube.com/watch?v=YDThMGSfOq4

~ L

Tiden är ingenting.

Min farfarsfar föddes i en jordhåla, tre alnar under jorden gott och väl. Det verkar otroligt, men så var det. Där jordkulan var , står nu en jättelik, genomskinlig overall av metallpinnar och bär elektriska ledningar i armarna. Och en stor fyrkantig klump av betong upptar det utrymme, där en gång min farfars fader halkade ut i fostervätskorna och uppgav sitt första vredgade skri. Att han var blålila och svullen såg ingen, att hans ögon var igengrodda märkte ingen och ingen brydde sig om hans skallande rop, mer än en rävhona i närheten, som trodde det var en pilsk hanne och svarde med ett välkomnande ylande, som fick de kacklande hönsen i slottets hönshus att hålla käften i två timmar.


Så börjar Hans Alfredsons släktkrönika om familjen Brosse, med förankring i den skånska landsbygden. Från 1830- talet tills den sätter punkt i november 1980. Denna berättelse skulle göra sig väldigt bra på film - eller serie. Värdig att mäta sig med  Matador och Vilhelm Mobergs Ut - och Invandrare. För den rymmer ett persongalleri med  mycket originella, säregna och färgstarka människor och levnadsöden. Sorgliga öden blandat med humor och värme.


Helt fantalastiskt bra - som Tiger skulle säga.


~ L 


Om du har svårt att somna.

Gå och se The American med George Clooney. Och du kommer garanterat att sova gott i två timmar.


~L

så jäkla bra skrivet!

http://pyttis.blogg.se/2010/september/utkast-sept-6-2010.html

Upp till bevis.

I ett par dagar har jag funderat en del på ett av dessa så kallade vidunderliga mirakel som enligt bibliska filosofin är ett bevis på En Viss Guds existens och dennes mäktighet. Det sägs ju att denne gud med stort G är så allsmäktig och allvetande att han vet hur många hårstrån vi alla var och en har på våra huvuden. Men då har jag en motfråga: Är det någon som har kontrollräknat alla sina hårtestar? Och sedan kollat upp med den där gubben med stort G om han verkligen vet? Ställt honom mot väggen?

Bara en sån sak.

~ L


Misse Kaxig.

Tänk er att för ett par månader sedan höll denna ljuvliga lilla kärlekslurva höll på att dö och nu är hon som den värsta tonåringen som hittar på en massa bus. Hon har hunnit smita iväg ut två gånger, då  jag har fått jaga henne kors och tvärs i en grannens taggiga rosensnår och bland en annan grannens utemöbler i becksvarta midnattsmörkret. Och nu hennes senaste frihetsfnatt. Japp den här damen som aldrig någonsin har ens vågat vara i närheten av balkongräcket. När jag ställt dit henne så har hon hoppat ner så fort hon bara hann. Nu tassar hon fram som en riktig cirkusprinsessa:



Jaha, ska du måsta fotografera mig IGEN!?!?!?


På spaning efter matig fågel? Eller har grannarna några härliga blommor som man kan sätta tänderna i nästa gång man smiter?




Skönt att softa i aftonsolens sken.


Härmapan Jag.

Har alltid gillat att samla på mig stenar och sen blev jag inspirerad av Diane Keatons rollfigur i Galen i Kärlek, som har stenar i alla de konstellationer i alla rum i sitt otroligt mysiga filmhem. Så nu har jag gjort likadant.


Ljuslyktan från Indiska får sällskap av några vackra stenar i sovrumsfönstret.


Farmorsmors gamla ystartråg fyllt med sten och en vacker lotuslykta sprider vackert sken i vardagsrummet.


I mitt arbetsrum bidde det så här mysigt:




Mitt köksfönster ska ju inte behöva vara sämre mysigt och här ligger stenarna i ett vackert litet träfat som min pappa snidat:




Lady Marguerite Blessington

sa en gång:


"Det finns inget skönhetsmedel som går upp mot lycka".

Och jag håller faktiskt med.

~L

En veckända i fjällen.

I fredags drog jag och min kompis till mams i fjällen.

På schemat stod tunndbrödbakning - 5 liter resulterade i 36 stooora mjuka mumsiga tunnbröd,  obligatoriska kaffet med provsmakning hos bagarstugevärdparet Berit och Göte.

Lunchbuffe på Världshuset i Hemavan hos min barndomskompis Tony - Klart godkänt käk.

 En tur till Boxfjäll och Tärna vilt för att köpa renkött till missen och torkat till mig själv.
Fick massage.
Njöt av tystnaden på altanen i sena lördagskvällen inlindade i filtar med endast två levande ljus som belysning.  

Grillade både hemmavid hos mams och ute i det fria i en av G´s fantastiska Gapakojor som står uppställda på trevliga ställen här och var i trakterna kring min hemby.

Och så här trevligt hade vi det på bild:

Månen stod i högan sky när vi anlände till mamsen vid 21:30 tiden på fredagskvällen.












Mamma och Sofia tar rökpaus och beundrar den svindlande  fjällvyn nedan



Denna vy ser man när man tar Ängesdalsvägen hem från Tärnaby.



Rökpaus vid Ajaure kraftstation och mams agerar turistguide.




Söndagens förmiddag gick åt till att plocka hallon.



Sen drog vi till detta fina ställe på höjden vid kanalen för att grilla: En av Götes mysiga Gapokojor.


Gamla tvättrummor är bra till mycket.







Mamma,Charlie och Tjepps hängde på.



Gamla älvfåran där vattnet forsade fram en gång innan dom byggde dammen som syns långt därborta. Om man blundar och lyssnar ordentligt så kan man nog höra älvbruset igen. Längst till vänster ser man en skymt av det som blev kanalen. Som sprängdes fram ur berget. Tänk vad människan ändrar och har sig.



Pysande och sprakande eld. Som värmer så gott. Kan man ha det mysigare?



Sofia letade sten och hittade:

En sten som var som en liten egen värld. Notera det gröna. Ser ut som ett litet träd visst?



Själv nöjde jag mig med att fotografera detta stenröse som låg mitt i bäckfåran från gamla älven.



Ett litet annorlunda välgörenhetsprojekt.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/rekordmanga-nakna-i-berg-och-dalbana-1.1150498

RSS 2.0